19 квітня 2018 року о 16.00 у Дніпропетровському художньому музеї відбудеться відкриття виставки “50/50″ – спільного проекту сучасних митців, а колись – випускників Косівського інституту ужиткового і декоративного мистецтва, живописця Тараса Григорука і скульптора Віктора Проданчука. В результаті знайомства двох споріднених творчих душ виникла ідея виставки «50/50», що творить спільну візію українського постмодернізму.

Віктор Проданчук – скульптор, що підходить до роботи в пластиці сучасно, працює з металом, в камені, дереві, склі, глині, шамоті та ін., поєднує матеріали і техніки, звертаючись при тому до етнічно сакральних форм, архетипів.

Не зважаючи на часті посилання до автентики та архаїки, ідіостиль Віктора Проданчука – своєрідний та упізнаваний. “Міцна” енергетично, “щільна” пластика автора не лишає байдужим. Адже важко, споглядаючи її в експозиції, не згадати половецьких “наших кам’яних баб” або сторінки з підручника з історії, не відчути бодай в такий спосіб зв’язок поколінь, культур, цивілізацій.

З великою повагою ставиться автор до власне матеріалу, який часто сам вже диктує формальне втілення задуму. З великою увагою ставиться до поверхні готової форми, довершуючи кожен образ певним чином залежно від матеріалу. Тому нерідко поверхня, до прикладу, кам’яної пластики вкривається насічками та фактурами природними, що органічно доповнюють образне вирішення.

Тарас Григорук – нині паризький художник, представник сучасного візуального арту, і водночас – провідник художніх традицій рідної Гуцульщини у постмодерному світі. Відверті за колоритом, сюжетно активні полотна художника є якісним продуктом синтезу традиційного для західних регіонів малювання на склі, відродженню якого мистець свого часу приділяв значну увагу, та європейського живопису, ґрунтованого на досвіді модерністських пошуків, а також характеру та духу живопису вже постмодерного.

Творчість Тараса Григорука, багатоголоса, насичена образами, тісно зшита сюжетно, обов’язково потребує індивідуального прочитання. Залежно від внутрішньої наповненості, соціо-культурного бекґраунду глядача йому й відкриватимуться різні сюжетні магістралі на шляху до пізнання глибинних смислів, авторського задуму.

На виставці об’єми реальні та об’єми “на площині” поєднуються не лише в освоєному просторі, а й у новім для себе звучанні – синтезуючись в одній художній формі. Мова про спільний творчий експеримент Тараса та Віктора – “живописну скульптуру”, або “скульптурний живопис”, як називають його самі митці. Загалом, розпис скульптури є геть не новим прийомом вже не одне тисячоліття. Але у випадку з нашими героями це не розпис пластики. Це, радше, накладання одне на одне двох самостійних творів мистецтва, злиття двох вимірів, двох світів.

Відкриття відбудеться 19 квітня 2018 р. о 16:00

Виставка діє по 20 травня 2018 р.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Виставка діє з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!