«Петриківка» в гостях у Дніпропетровського художнього музею з 19 грудня 2018 р. до 19 січня 2019 р. Мистецтво, що передається з покоління в покоління, від учителя до учня, має свій унікальний розвиток та колорит, має свої характерні риси, здатні передавати думки та настрій майстра. Наприкінці року презентація виставки Тетяни Гарькавої та її учнів відбудеться в День святого Миколая та подарує передноворічний настрій усім відвідувачам. Неповторний колорит народного мистецтва доповнюється:

–  традиційним святкуванням,

–  концертом,

–  майстер-класом «Розпис Миколайчика».

Петриківський розпис – це душа України, що зберігає славне козацьке минуле, органічно доповнює безцінну культуру цивілізації. 5 грудня 2013 року в м. Баку (Республіка Азербайджан) на восьмій сесії комітету ЮНЕСКО це самобутнє мистецтво було включене до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства.

Виставка «Наступність поколінь» проводиться в рамках Всеукраїнського туру виставок та майстер-класів з петриківського розпису з нагоди 55-річчя заслуженого майстра народної творчості України, члена Дніпропетровської організації «Національна спілка художників України», майстра петриківського розпису, завідувачка спеціальності «Декоративно-прикладне мистецтво» в ОКВНЗ «Дніпропетровський театрально-художній коледж», доцента ДНУ ім. О. Гончара, віце-президента громадської організації «Асоціація майстрів народного мистецтва України» –  Тетяни Гарькавої. Будучи представницею третього покоління майстрів петриківського розпису, Тетяна Гарькава є ученицею славетного Федора Панка, який, в свою чергу, був кращим учнем однієї з родоначальниць петриківського розпису – Тетяни Пати. Таким чином, студенти майстрині є четвертим поколінням майстрів петриківського розпису. Саме цим обумовлена назва виставки.

Для включення петриківського розпису до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО Тетяна Гарькава провела велику роботу: виставки, промотури, майстер-класи в Україні, Бельгії, м. Брюссель; в Кувейті, м. Ель-Кувейт; в Греції, м. Афіни; в Узбекистані,                    м. Ташкент; в Китаї, м. Пекін. Твори Тетяни Гарькавої та її студентів експонувалися в 2013 році у Білорусі, Туркменістані, Болгарії, Франції, Чехії, Польщі, Германії. В грудні 2013 року твори були представлені у м.Києві в Мистецькому арсеналі, де була присутня комісія ОБСЄ зі 167 країн світу.

На виставці «Наступність поколінь» будуть представлені твори, виконані на різних матеріалах: дереві, полотні, картоні, тканині, склі тощо. Роботи несуть в собі збереження вічної краси петриківського квітково-рослинного орнаменту, його чарівність і самобутність. Представлені на виставці твори є унікальною збіркою народного мистецтва. Завдяки збереженню традицій, передачі вікових художніх напрацьовок від учителя – учням, від старійшин –  молодому поколінню, зберігається життєспроможність промислу, який постійно наповнюється життєдайними соками оновлення.

Під час виставки автор та її студенти проведуть майстер-класи:

22 грудня, 11.00 –  мистецтво створення мальовок

29 грудня, 11.00 –   «петриківський букетик»

Запрошуємо на майстер-класи за попереднім записом.

Відкриття виставки відбудеться 19 грудня о 15:00

Виставка триватиме до 19 січня 2019 року

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!