8 серпня о 17:00 у Дніпропетровському художньому музеї відбудеться вернісаж виставки творів живопису Володимира Бузмакова під назвою «Саксагань». Подія довгоочікувана для громади нашого міста. Адже дніпряни з 2012 року не бачили персональних виставкових проектів відомого місцевого художника, який не так часто, однак беззаперечно якісно, експонується в Дніпрі. Нинішня виставка стане четвертим, не схожим на попередні, сольним проектом Володимира Бузмакова в стінах нашого музею та п’ятим — в нашому місті.

Володимир Іванович Бузмаков (1959 р.н.) — дніпровський сучасний художник-живописець, голова непересічної творчої родини, відомий найбільше завдяки своїм працям в сфері абстрактного живопису. Випускник Дніпропетровського художнього училища, а згодом і його викладач, завжди мав власний неповторний стиль та підхід до образотворчого мистецтва, що на тлі відносно «вільних» дев’яностих виглядало природно. Втім, талант Володимира не розпорошився навсібіч в контексті численних шукань постмодерного світу. Він в своїй творчості виглядає досить послідовним і актуальним. З 2011 й по 2018 роки Володимир Бузмаков викладав спецдисципліни на катедрі образотворчого мистецтва та дизайну в Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара, що певною мірою також вплинуло на нього як живописця та на його виставкову діяльність. І нинішній персональний проект, експонований після тривалого «мовчання», є досить цікавим в аспекті діалектики нового та «фірмового» в його живописі.

«Саксагань» — серія абстрактних пейзажів, результат своєрідного пленеру (в сучаснім розумінні), що відбувся 2017 року в одному з наймальовничіших місць Криворіжжя — в Саксагані — місцині, що розкинулася на берегах однойменної ріки. Володимир Бузмаков здавна захоплений типовим подніпровським пейзажем: його лаконічністю, «скромністю», «лагідною геометрією», протяжністю ліній і обріїв, ритмом розкиданих на них охайних хаток. Зрештою, це ті плани вираження форми, з якими він і звик працювати як живописець-абстракціоніст. Тому нинішній проект — це не чергова виставка пленерних пейзажів. Це — своєрідне єдине полотно. І не стільки епічне, скільки ліричне. Оскільки, натхненний саксаганськими краєвидами автор план вираження змісту теж виводить у площину умовну. Він не працює з натури, не намагається вхопити поточний стан природи, не копіює дійсність, а — за його ж словами — варіює «власне внутрішнє відчуття цієї дійсності в жанрі пейзажу». В тлумаченні художнього матеріалу виставки Володимир Бузмаков акцентує й умовність використання топоніму Саксагань, не приховуючи, що його звучання, етимологія та значення неабияк «привабили» митця свого часу. Ці полотна, радше, можна назвати художньо узагальненим «портретом» краєвидів нашого регіону, відтвореним у вмілому співвіднесенні форм, площин, лінії, кольору, ритму. «Для мене це щось усталене і не банальне, чуттєве і водночас вивірене. Те, без чого повноцінне життя видається вразливим!», — підсумовує Володимир.

До експозиції увійшло біля трьох десятків робіт — живописних пейзажів. Також в якості художніх «пауз», чи то й «акцентів», до виставкового периметру вписалося кілька суто абстрактних полотен — творів митця часів його експерименту із промисловими емалевими фарбами.

Тож, відвідання виставки — чудова нагода «познайомитися» з живописом Володимира Бузмакова останніх кількох років. А може й взагалі — вперше відкрити для себе талановитого сучасного українського художника. Занурившись в атмосферу авторського «пережиття» скромних, але таких самодостатніх «краєвидів Саксагані», можна буде і розгледіти щось рідне, знайоме, і побачити, можливо, щось нове, донині далеке або неозоре.

Чи не тому нинішня виставка вповні орієнтована як на дніпрян, так і на гостей з інших регіонів, як на фахівців та поціновувачів мистецтва, так і на людей з інших сфер життя.

Термін дії виставки — з 8 cерпня по 1 вересня 2019 року.

Куратори: провідні наукові співробітники Кібка І.М. та Щербина О.С.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 746-26-80

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!