26 вересня о 18:00 у Дніпропетровському художньому музеї відбудеться відкриття виставкового проекту «Пори року», в основі якого — живописні полотна сучасного дніпровського художника Сергія Алієва-Ковики. Третя сольна виставка мистця в нашому музеї стане наступним його своєрідним «викликом» глядацькій аудиторії і колегам та вражаючим подарунком колу шанувальників до прийдешнього дня художника.

Сергій Якович Алієв-Ковика (1956 р. н.) — мистець в найширшім розумінні цього поняття, співзасновник колись андеграундного гурту художників СТЕП (к. 1980-тих), автор графічного оформлення численних місцевих літературних видань, зокрема й дитячих книг, “господар” майстерні станкової графіки ПОРОГИ (Музей українського живопису м. Дніпра). Сергій як носій самобутнього пластичного сленгу донині лишається одним з найяскравіших фахових представників сучасного образотворчого мистецтва в Дніпрі, при цьому почасти продовжуючи національні традиції, актуалізуючи мотиви народної міфотворчості. Працює в сфері живопису, станкової графіки, дизайну, скульптури, фотографії, відроджує на власний кшталт техніки витинанки та «мотання» ляльок. У творчості звертається до фольклорної, історичної, соціальної тематики. Зробив значний внесок у збереження, розвиток і популяризацію незнаної, «замовчуваної», подекуди і «забороненої» культурної спадщини Дніпровського краю.

Нинішній виставковий проект під назвою «Пори року» вражає масштабністю, експресивністю художнього матеріалу. З очікуваного та передбачуваного за назвою на нас чекають лише Осінь, Зима, Весна, Літо, розгорнуті традиційно у 12-ти полотнах. Втім, як запевняють куратори, «жодних розкладених за «гамами» жовто-біло-рожево-зелених охайних пейзажних «тріо» не буде. Як і алегоричних докладних композицій, начинених символами. Буде буйство кольору, потужність вираження, буде емоція, музика, буде поезія буднів, буде «інтимне» авторське сприйняття і відтворення світу, буде саме життя — звичайне у своїй циклічності та надзвичайне в суб’єктивності. Це буде наш Сергій Алієв-Ковика».
В експозиції представлено роботи художника останніх кількох років, виконані акрилом і алкідною ємаллю. Це все — пейзажі нашого міста за різних пір року і настроїв самого автора. Це — не титульні упізнавані краєвиди. Це — місця, де Сергій проводив чимало часу, або повз які щодня проходив, долаючи звичний маршрут. Це і є життя. Адже левова його частина належить будням — дорозі, картинкам, що циклічно змінюють одна одну, як весна — зиму, а осінь — літо, ми ж цю закономірність сприймаємо за належне, «перевдягаючи» лише костюм і настрій. А Сергій Алієв-Ковика розгорнув ці епізоди до полотен розміром десь два до чотирьох метрів. Полотен фігуративного живопису, які, на перший погляд, видаються абстрактними і збуджують наше несвідоме, резонують емоційне. А вже потім ми упізнаємо у експресивних кольорових помахах абриси дерев, автобусів, собак, поодиноких фігур. Згодом ми «навпомацки складаємо»: літо — це зупинки, розпечене асфальтом місто, зима — це засніжений парк з чорними деревами й доріжками тощо. Автор не стільки занурює нас у свій світ, залучаючи до площини картини, скільки «обвалює» його на нас, оточуючи своїм живописом, як «живими стінами».
Тож, це саме той проект, який треба відвідати особисто, щоб належно оцінити. До того ж організатори готують цікаві експерименти поєднання сучасного «неприборканого» живопису та класичної витонченої музики — і все у живому виконанні. Має бути цікаво. Цікаво, перш за все, обізнаним поціновувачам мистецтва, але також і пересічним глядачам, охочим «розбарвити» буденне життя новим емоційним досвідом у сфері естетичного.
Термін дії виставки — з 26 вересня по 13 жовтня 2019 року.
Куратори — Ольга Щербина, Сергій Несмачний.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21
Виставка діє з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)
вихідні – понеділок, вівторок
Тел. 744-60-35, 47-33-38

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!