14 листопада о 16:00 у Дніпропетровському художньому музеї відбудеться вернісаж  виставки, присвяченої творчості відомих дніпровських художників-живописців Михайла та Миколи Кубликів. Подія непересічна, адже музей, мабуть, вперше влаштовує виставку творів живопису талановитих братів-близнюків  — самобутніх мистців, чиї імена вже давно вписані до сторінок історії вітчизняного образотворчого мистецтва.

Кублик Михайло Олексійович (18.01.1948 р. н.) — дніпровський художник, відомий серед містян як майстер олійного та акварельного живопису. Фахову освіту здобував у Дніпропетровському художньому училищі ім. Є.В. Вучетича та Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. В.Г. Мухіної, закінчив художньо-графічне відділення Ленінградського педагогічного інституту ім. О.І. Герцена (1971). З 1980 року активний учасник художніх виставок, зокрема багатьох персональних, що відбувалися в різних українських містах (Дніпро, Київ, Кам’янець-Подільський, Бердянськ, смт Петриківка). З 1990 року член Національної спілки художників України. Останніми десятиліттями здійснює чисельні пленерні подорожі Придніпров’ям, різними знаковими місцинами України, а також мальовничою Грузією.

Кублик Микола Олексійович (18.01.1948 – 28.06.1995) — дніпровський художник-живописець, автор чисельних пейзажних і сюжетних полотен, композицій виробничої та героїчної тематик. Фахову освіту здобув у Ленінградському вищому художньо-промисловому училищі ім. В.Г. Мухіної 1971 року. З 1976 року активний учасник обласних та всесоюзних художніх виставок. Лауреат премії ім. Г.І. Петровського (1976). 1977 року отримав членство Національної спілки художників України. З 1975 по 1995 роки працював у Дніпропетровському обласному художньо-виробничому комбінаті.

Твори художників зберігаються в Дніпропетровському художньому музеї, Музеї українського живопису (м. Дніпро), Дніпропетровському національному історичному музеї ім. Д. І. Яворницького, дирекціях виставок Міністерства культури і Національної спілки художників України, в родинній та інших приватних колекціях.

В експозиції нинішньої унікальної ретроспективної виставки об’єднано біля п’ятидесяти вибраних творів живопису, виконаних братами Кубликами в період їхньої активної зрілої фахової діяльності — орієнтовно від 1976 року і до 1995-го, коли пішов з життя Микола. Виставкове полотно доволі цікаво склалося з сюжетних композицій, написаних Михайлом та Миколою у дусі часу, однак із різними настроями та характерами «в кадрі», з пейзажів — Михайлових, виразних у кольорі, «гострих» і монументально витесаних за пластикою, та Миколиних, м’яких за колоритом, злагоджених тонально, «лагідних» у своїх мотивах.

Тож, відвідавши виставку, можна буде на власні очі побачити і «порівняти» живописні полотна надзвичайно схожих зовні братів-близнюків та зовсім різних за характером і творчою манерою художників. А також це ще одна нагода зазирнути в минуле: на вулиці нашого міста, засніжені або палаючі в осінніх барвах, чи десь на сільську окраїну з тонкими і зворушливими за настроєм краєвидами.

Виставка орієнтована на найширше коло глядацької аудиторії. Твори в експозиції викликають інтерес і у фахівців, краєзнавців та істориків, і у поціновувачів образотворчого мистецтва та давніх друзів музею різних за віком та покликанням.

Куратор виставки — Сергій Несмачний.

Термін дії виставки — з 14 листопада по 15 грудня 2019 року.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Виставка діє з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38


Поделитесь с друзьями в социальных сетях!