У Дніпропетровському художньому музеї з 22 січня по 15 лютого 2015 року за підтримки Благодійного фонду «Громадянська ініціатива жителів Кривбасу» експонуватимуться роботи українського художника Петра Федоровича Ситника. Виставка «Петро Ситник…  живопис, графіка» присвячується до 75-річчя від дня народження художника.

Багата талантами Дніпропетровщина. На всеукраїнських виставках завжди можна бачити значну кількість робіт художників нашої області. Шанувальники мистецтва добре знають по цих виставках здебільшого митців Дніпропетровська. Але в області є ще один культурний центр – Кривий Ріг, місто, в якому працюють вже відомі не тільки в Україні майстри живопису, графіки, скульптури, та в обласному центрі вони майже не виставляють свої роботи. Серед таких значних митців Кривого Рогу особливе місце належить Петру Федоровичу Ситнику (1939-1999).

Творчість П.Ситника була відома глядачам завдяки виставкам, в яких художник брав участь з 1963 року. Це були виставки міські, обласні, республіканські, міжнародні. Художню освіту він отримав у Львівському поліграфічному інституті, де навчався  у видатних майстрів графіки. І саме у графічному мистецтві П. Ситник досяг значної майстерності. Його ліногравюри, що відображають промислові мотиви Криворіжжя, вулиці міст України, сільські краєвиди, виконані впевненими лініями, переплетіння яких сприймається витонченим мереживом.  В них поєднується монументальність з лірикою, що притаманне світосприйняттю майстра. Образне і стилістичне рішення його аркушів подано на високому професійному рівні, що розкриває художника як одного з кращих майстрів ліногравюри Дніпропетровщини і України.

Значна кількість робіт, що експонуються на виставці, виконана в живописній техніці. Кольорові пейзажі і натюрморти сповнені поезії, відчуттям любові до рідного краю. Деякі твори передають спокійну велич і красу природи, інші емоційно відтворюють вируюче життя Криворіжжя.

Зараз неможливо уявити мистецтво Криворіжжя і взагалі Дніпропетровщини без творчих здобутків Петра Ситника. Працелюбний митець був майстром станкової оригінальної та друкованої графіки, живопису, монументального та декоративного мистецтва.

Твори П. Ситника зберігаються в Дніпропетровському художньому музеї, музеях України, в приватних колекціях багатьох країн світу.

Відкриття виставки відбудеться 22  січня 2015 р. о 16:00

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00) вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38 artmuseum.dp.ua

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!