5 листопада 2015 року пішла від нас Віра Андріївна Демидова.

Багато хто пам’ятає її як директора Дніпропетровського художнього музею. На долю цієї тендітної жінки випав цікавий і, либонь, найскладніший період за всю його післявоєнну історію.

З 1970 по 1987 рр. колектив співробітників за її керівництва подолав шлях становлення від пересічного провінційного до одного з передових музеїв країни. За ці роки зібрання поповнилося більш ніж на тисячі художніх творів кращих вітчизняних та зарубіжних митців.

Однією з найнеприємніших, однак доленосних подій була пожежа в музеї 1974 року, що на 4 роки закрила його для відвідувачів. Однак, музей продовжував активну наукову, просвітницьку та збиральницьку діяльність одночасно з ремонтом будівлі та відновленням колекції. На чолі з розважливим керівником – В. А. Демидовою – згуртований колектив спромігся подолати усі труднощі й створити заклад культури нового штибу з новітнім, на той час, обладнанням фондових та експозиційних приміщень. Дніпропетровський художній музей багато в чому став взірцем для музеїв цього профілю не тільки в Україні, але й на теренах всього Радянського Союзу.

Головним здобутком Віри Андріївни Демидової було вміння згуртувати довкола себе однодумців та створити сприятливу творчу атмосферу.

Нинішній музей, з його традиціями у всіх сферах своєї діяльності, продовжує справу, якою з неймовірним запалом, наснагою та самовіддачею залучала колег Віра Андріївна.

Світла пам’ять про неї назавжди залишиться в серцях кількох поколінь музейників та в історії музею.

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!