21 травня о 19:30 в рамках щорічної міжнародної акції «Ніч музеїв» відбудеться відкриття першої — в Дніпропетровську — персональної виставки  нашого земляка Сергія Фадєєва.

Сергій Львович Фадєєв — художник, що не має за плечима, як це нерідко трапляється в нашій сфері, фаху живописця, однак має неабиякий «живий» досвід, визнання фахівців та небайдужість глядачів, поціновувачів живопису в Україні, Росії, Німеччині, Франції, Польщі.

Народився Сергій в Дніпропетровську 19 липня 1958 року. Перше практичне знайомство з образотворчим мистецтвом відбулося у 70-х роках у стінах Художньої школи №1. Далі була не надто вдала спроба вступити до Дніпропетровського художнього училища, яку, однак, було винагороджено можливістю вільно відвідувати курс В. М. Шпигановича.

З 1976 року полишає станок живописця — служить в армії, згодом працює на Дніпропетровській залізниці. Певний досвід дорослого життя та можливість постійно подорожувати значною частиною континенту зробили свою справу — і вже напочатку 90-х акумульовані знання та враження знаходять вираження в творчості, результатом чого стає серія пейзажів та портретів.

1996 року Сергій Фадєєв переїжджає з сім’єю до Краматорська, де започатковує власну справу. Живопис знову відходить на другий план. Наступна творча хвиля в житті художника підіймається після 2007 року — так само під силою вражень від подорожей (Італія, Австрія, Польща, Чехія, Німеччина, Угорщина).

Міжнародні пленери, конкурси, співпраця з нашим Дніпропетровським художнім музеєм, московськими та петербурзькими галереями (з 1993 року) час від часу підсилювали снагу Сергія Фадєєва до творчості. Таким чином, ні життєві обставини, ні навіть війна, що прийшла на краматорське подвір’я Фадєєвих, не стишили творчий запал художника.

2014 року, передавши свої роботи й повернувшись до рідного Дніпропетровська, Сергій звертається до Художнього музею, пропонує виставку. І нині, у травні 2016 року, дніпропетровці знов матимуть нагоду, як і колись в далекім 1993 році, познайомитися з роботами «дорослого» Фадєєва вже на персональній виставці.

«Скромное обаяние Homo Sapiens» — серія робіт, народжена роздумами автора про життя людини в сучасному світі: життя повсякденне і, водночас, життя як категорію філософського порядку.

Під «лупу» художника потрапляє людина звичайна, занурена у власні клопоти, маленькі перемоги й невдачі, людина в усій своїй буденній привабливості.

На виставці представлено близько 25 «самостійних» картин (пейзажі, портрети, жанрові композиції), сюжети яких часом перегукуються, часом перетікають продовженням з одного полотна на інше. Експозиція — своєрідна «розкадровка» буденного життя людей в різних куточках Європи, людей звичайних, «випадкових», цілком реальних, і людей-легенд – живих й тих, що вже пішли від нас.

Твори Сергія Фадєєва вирізняє з-поміж інших не тільки власний упізнаваний стиль та напрацьована самостійно неакадемічна манера виконання — «щедра», дещо наївна, часом жартівлива. Безпомилково вгадуються картини художника й за своїми сюжетами та загальним емоційним наповненням. Полотна Сергія Фадєєва не виносять глядачам гіркоту життя. Навпаки — занурюють в атмосферу певної безтурботності, миру. Часом на рівні спостереження, часом — констатації, часом — жарту, часом — узагальнення.

Відкриття відбудеться 21 травня 2016 р. о 19:30

Виставка діє по 19 червня 2016 р.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!