У Дніпропетровському художньому музеї з 1 по 30 березня 2018 року відвідувачам презентується робота Михайла Дерегуса «Катерина в саду». Експонатом місяця стала вона у зв’язку з вшануванням дня народження українського поета і художника  Т. Г. Шевченка.

Ця робота разом з твором «Мавка, що плаче» були передані в дар Україні за сприяння Федеральної служби нагляду за дотриманням законодавства у галузі охорони культурної спадщини Міністерства культури Росії громадянкою Російської Федерації Оленою Петрівною Федотовою. 21 вересня 2011 р. у м. Києві відбулася процедура передачі експонатів на постійне зберігання у фонди Дніпропетровського художнього музею.

Автор робіт Михайло Гордійович Дерегус (1904 – 1997) – народний художник УРСР, заслужений діяч мистецтв УРСР, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка. Михайло Дерегус був класиком українського живопису, відомий як графік та ілюстратор, неперевершений майстер колориту.

У Дерегусових роботах поетично відображались народні герої, історія, природа та побут України. Ілюструвати персонажів українських народних дум та історичних пісень, книжки відомих українських письменників він почав ще з 1937 року, а саме: Миколая Гоголя, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Марка Вовчка, Натана Рибака.

В творчості Шевченка-поета тема образу жінки – наскрізна, провідною  вона була і у творчій спадщині Шевченка-художника. Жіночі образи митця прекрасні, витончені, одухотворені. Саме вони надихнули багатьох художників, створювати своїх «Катерин», «Наймичок», «Тополь», «Мар’ян-черниць», «Лілей».

За мотивами поеми Тараса Шевченка «Катерина» у 1936-1938 р.р. М. Дерегус створює графічну серію – цикл офортів та  монотипій. Митець у кількох аркушах простежує трагічну долю Катерини, сприймаючи цей літературний персонаж як уособлення історичного образу української жінки, її трагічної долі. У 1950 роках він знову повернеться до цієї теми. В проекті «Експонат місяця» Катерина постає перед нами чарівною дівчиною дещо ідеалізованої краси.

Партнер проекту – творчий колектив Дніпропетровського театрально-художнього коледжу, який вже вкотре стане активним учасником культурного музейного життя.

У «Незвичайній історії»  проекту «Експонат місяця»

9 березня  14.00

-         Ексклюзивна історія експонату М. Дерегуса «Катерина в саду»

11 березня 14.00

-   Графічна серія М. Дерегуса «Катерина»

-   Серія творів митця із фондів ДХМ

Лекція-перформанс

18 березня  14.00

-         Відомі персонажі та літературні герої в творчості М. Дерегуса

Інтерактивна лекція (вікторина) з елементами перформансу

28 березня  14.00 (дата уточнюється)

-         Літературно-музична вистава «Кохані жінки в творчості Тараса Шевченка». (режисер-постановник та художній керівник Зубов С.О., музичне оформлення Мирослава Скорика та викладача вокалу Крижан Л.Г.)

Запрошуємо цікаво провести час у Дніпропетровському художньому музеї. Для організованих груп час уточнюється  за попереднім узгодженням.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Музей працює з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!