Це спроба розповісти про Миколу Малишка через призму зв’язків: особистість-мистецтво. Тематично і концептуально проект поєднує дві лінії – біографічну і творчу, де життя автора виступає підтвердженням і основою його художньої діяльності. Визначаючи назву виставки як «Сув’язь», у розумінні природної «цілісності-єдності», Малишко змушує мислити і ставити питання напряму до себе і свого мистецтва: що породжує ідейний стимул і чи має він завершення; що визначає митця як митця і людину, та де межа цього тісного перехрещення?

Відомий у першу чергу як скульптор, Микола Малишко від початку творчого шляху займається експериментом із живописом як постійним дослідженням кольору. Сам автор називає це «малярством», адже живопис для нього не є оповідачем, у той час як скульптура – наративна. Однак без «малярства» не можна було б прослідкувати й розвиток пластики Малишка. Тому експозиція базується на діалозі двох напрямів у згоді з життєвим тайм-лайном. Таким чином і відбувається розповідь про Миколу Малишка як митця та людину, про його оточення, формування, витоки, конфлікт і сутність: традиційну, сімейну, народну.

Одним із ключових об’єктів експозиції є книга «Лінія» від видавництва «Артбук». Це дуже символічно, адже попередня виставка робіт Миколи Малишка у Дніпропетровському художньому музеї мала тотожну назву. Так само як і проект 2015 року показував рух митця, книжкове видання 2018 року цей процес консервує і підкреслює водночас.

Проект «Сув’язь» не має на меті перенавантажити глядача інформацією, однак прагне цілісно і вичерпно зацікавити сучасним скульптором (із великим життєвим і творчим досвідом за плечима) Миколою Малишком. Виставка показує мистецтво, яке водночас є предметом споглядання і тим, що споглядає у відповідь. Це чи не найкраща метафора для розкриття особистості Миколи Малишка, який постійно включений у процес творення і є невіддільним від нього.

Відкриття відбудеться 7 вересня 2018 р. о 18:00

Виставка діє по 7 жовтня 2018 р.

Адреса музею: вул. Шевченка, 21

Виставка діє з 10:00 до 17:30 (каса до 17:00)

вихідні – понеділок, вівторок

Тел. 744-60-35, 47-33-38

Поделитесь с друзьями в социальных сетях!