З 02 по 25 жовтня 2020 р. у ДХМ працюватиме виставка Олександра Ройтбурда «Хроніки чумного року» за підтримки програми “Культурна столиця”.

Ця виставка – справжній епатаж та провокація! Саме це і привертає увагу та виділяє митця серед інших у сьогоденні. До Дніпра виставка була представлена у Луцьку та у Львові. Проект репрезентує роботи двох останніх років з колекції самого художника та з фонду Одеського художнього музею.

«Хроніки чумного року» — це реакція Олександра Ройтбурда на пандемію та карантинні обмеження, зокрема рефлексії на найсвіжіші події в Україні.  Мистецтво сьогодні дуже тісно пов’язано з реальністю, тому значна кількість натюрмортів, представлених у проекті, виправдана, бо такий набір побутових речей та продуктів люди бачили під час пандемії, коли були зачинені у власних квартирах. За словами Олександра Ройтбурда, одним із поштовхів для його проекту стали обмеження звичного способу життя під час карантину. «Окрім того, був і другий поштовх для цього проекту: це безсилля людства перед хворобою, епідемією, воно нагадало якісь жахи Середньовіччя. І третє, що з цього ж витікає, — це криза просвітницького проекту і таке нове середньовіччя, яке наповзає на нас, вже зовсім інше, таке діджиталізоване, глобалізоване», — пояснює художник.

Цей митець полюбляє брати класичні сюжети і переосмислювати їх. Тому його творчість інтелектуальна і глядач мусить мати багаж знань, щоб розуміти, про що йдеться або інтуїтивно впізнавати у сюжетах навіть сучасні події в Україні.

Олександр Ройтбурдукраїнський художник, народився в Одесі у 1961 р., закінчив художньо-графічний факультет Одеського педагогічного інституту у 1983 р. Представник південноукраїнської художньої школи, видатна фігура напрямку «контемпорарі» і «трансавангард». Учасник більш ніж 100 виставок. Має багаторічний досвід куратора мистецьких проектів. Співзасновник асоціації «Нове мистецтво» (м. Одеса). З 1989 р. був членом Національної спілки художників України, наразі не є таким. Роботи художника зберігаються в музеях та приватних колекціях України, США.

Адреса музею: м. Дніпро, вул. Шевченка, 21

Час  роботи: 10:30 до 17:30 (каса до 17:00)

Санперерва: 13:00 – 13:30

Вихідні – понеділок, вівторок

Тел.: (056) 746-26-80


Поделитесь с друзьями в социальных сетях!